Bertie szobatiszta és letette a cumit

Bertie mindig mindent határidőre csinál meg. Néha már úgy tűnik, részletese elolvasta a Spockban a határidőket és megjegyezte azokat. Az utolsó még oké pillanatban kezdett kúszni, mászni, járni és beszélni is. 

Most pl. az egyik nap elhatározta, hogy nem kell többet éjszakára pelenka. Nem is vett fel. Bepisilt. Másik nap sem vett fel, bepisilt. Utána még pár éjjel így telt el. Végül már tartotta éjjel a pisit. Kb. két hete kezdte el ezt az egészet, amikor eljutottunk odáig, hogy nem hajlandó napközben sem felvenni pelust. Néha még baleset van és a földre kerül a pisi, de többnyire már bilibe jut. Érdekes, mert sem a vécé, sem a vécészűkítős ülőke nem foglalkoztatja őt, csak a bili. 

A cumival is hasonlóan jártunk. Egy ideje reggelente elfelejtette elvinni magával a cumiját, és egy idő után már este se kérte. Totál magától. Leszokott. 

Nos, én ebből azt a tanulságot vonom le, hogy nem szabad semmit erőltetni, mert az nem minden gyereknél válik be. Ha megért az agya a változásra, akkor megért és csinálni fogja majd ezeket a dolgokat. 

Ennek persze vannak árnyoldalai. Pl. a - meglepő módon nem csak Magyarországon - cumi meg a pelus miatt "tréfásan csúfolódó" totál idegen emberek. És az, hogy emiatt (is) magánoviba kellett őt íratnunk, mert nem tudtuk biztosan, hogy szeptemberig mi lesz. 

Persze, utóbbi már mindegy is, mert végül az élet megoldotta és óvoda helyett Kitába fog majd járni, de ezt persze előre nem sejthettük! 

 

top10museen_hauptstadtmutti3.jpg