Hogyan építs cruelty-free háztartást 6 lépésben?

Amióta megszületett Bertie, sokat gondolkodunk azon, mekkora az ökológiai lábnyomunk a világban, és hogy hogyan tehetnénk számára élhetőbbé a világot. Az egyik út, hogy eljárunk tüntetni és szavazni, és kiállunk az alkotmányos értékek mellett. 

A másik pedig az, hogy nemrég cruelty-free háztartási eszközöket, kozmetikumokat kezdtünk használni. És imádjuk. 

1. lépés: Készítsd fel a lelked a változásra!

Évek óta ömlik mindenhonnan (nagyon helyesen), hogy az állatkínzás nem oké. Nagyon nem oké. És ennek részei a szükségtelen állatkísérletek is. Van helyettük ezernyi más módszer ma már. 

2. lépés: Olvass nagyon sokat a témában! 

Tudd meg, ez az egész miért rossz, miben tudsz változtatni ahhoz, hogy a gyermeked egy élhetőbb Földön nevelje fel a saját gyermekeit! És annak is nézz utána, hogy az adott cég csak Európában nem tesztel, vagy sunyiban máshol azért igen! Sajnos sok ilyen van. 

3. lépés: Keress rá a konkrét termékeidre és...

bánd meg az elmúlt 20 évnyi vásárlásodat!:( Nálunk szinten minden termék állatkísérletes volt, egyszerűen megdöbbentő eredménnyel zárult a lakásbeli kutakodásom. 

Csak néhány példa azok közül, amik az elmúlt években legjobb társaink voltak otthon: a samponunk, a fogkrémeink, a kézkrémem, a parfümök, a szappanok, a tisztítószerek, Bertie gyógyszertári keverékei, a mosogatószerünk...de még a végtelenségig lehetne folytatni a sort sminktermékeken át a fertőtlenítőkig. 

4. lépés: Válassz megfelelő B és C terveket a hétköznapjaidra!

Vannak jolly joker márkák, amik biztosan cruelty-free termékek, és amik vásárlása esetén el lehet kerülni a netes rendelgetést, a hatalmas számlákat és az utánajárást. Ilyenek pl. a DM és a Rossmann saját márkás termékei és a Müller sok terméke is. 

5. lépés: Kezdj valamit az így felgyülemlett korábbi termékekkel! 

Ha kidobod, azzal szennyezed a környezetet feleslegesen, így túl kell rajtuk adni vagy használni kell azokat, amíg lehet. Mi azonnal túladtunk mindenen (anyuéknak, anyósoméknak, kollégáknak), mert őszintén szólva mi szeretjük egyből végrehajtani az ilyen jellegű projekteket (is), nem fokozatosan. Így tutira nem felejtődik el semmi. 

6. lépés: Váltsd le, ami nem vált be! 

De nem válik be minden új termék! Ahogyan régen sem vált be mindegyik új. Az egyik Balea arckrémtől pl. pattanásaim lettek, Bertie meg utálja az új Dm-es málnás fogkrémjét. Ezekre kell másik megoldást találnunk nemsokára. 

+1. lépés: Gondolkodj el a továbbiakon!

Mindig van még mit tenni. Mi pl. elkezdjük csökkenteni a műanyag szemetet, amit termelünk. Palackos üdítőket pl. gyakorlatilag nem veszünk, és mindig szelektíven gyűjtünk. A macskaalom kidobására más megoldást találunk, mint amit eddig. Megpróbálunk kevesebb állati eredetűt fogyasztani, vásárolni, és több friss gyümölcsöt és zöldséget, nem becsomagolva. Áttértünk a mosódióra, és imádjuk. Nem folyatjuk a vizet, ha nem kell. Hosszútávon tényleg vegán, nemcsak cruelty-free termékekre térünk át. És még annyi megvalósult vagy megvalósítandó tervünk van a jövőre nézve, hogy ezzel elleszünk most már!:) 

 

cruelty.png