9 pont: ilyen a tökéletes óvoda számunkra!

Persze, most mindannyian egyből rávágjátok, hogy az, ahová nem jár be Orbán Viktor. De ez csak a jéghegy csúcsa! 

Jöjjön a többi szempontunk, és lássuk, mit tanultunk az elmúlt hónapok óvoda látogatásaiból! 

1. Ne kelljen minden nap bevinni a gyereket! 

Nekünk ez talán a legfontosabb szempont az óvoda kiválasztásánál. A törvény szerint ugyanis a 3 éveseket nem kell 5 napot járatni, csupán óraszám van megadva. Ami tökéletesen teljesül 3 nappal is. Persze, ezt az államikban (ismeretlen okokból) nem engedik meg a szülőknek, és ami még furcsább, a magánok közül sem mindegyik nyitott ilyen jellegű együttműködésre. 

Amennyiben Bertie-nek több napra lesz igénye, természetesen több napot fog járni, de amíg nem muszáj (vagyis nem kényszerülünk állami oktatásba), mi nem szeretnénk ezt. Jelenleg a napközibe heti 2-3 napot megy, és tökéletesen elég neki. A többi napon velünk van, a családjával, ami az élete alapja most még, hogy nem dacos tinédzser.:D 

2. Ne legyenek nagy csoportok! 

A napköziben általában 5-10 gyerek van, több gyakorlatilag soha. Nem szeretnénk óvodában sem 25 fős csoportba járatni. Itt van idő szeretni, van idő bíbelődni, van idő meg-megállni, segíteni egymásnak, törődni igazán egymással. 

Persze, nem biztos, hogy minden gyermeknek ez az ideális környezet, de a miénknek biztosan ez az. 

Gondolhatnánk, hogy ez is csak az államikban kizárt, de egyelőre a Montessorikon kívül minden magánoviban nagy csoportlétszám van, amit mi megnéztünk. 

3. Legyen rugalmas a kommunikáció az óvónők, a vezetőség és a szülők között!

A napközinkben közvetlenek az emberek egymással, az emberek kedvelik egymást, a szülők gyakorta bejárnak a napközibe, hogy részei legyenek az ottani életnek. Ilyet keresünk óvodából is. 

4. Ne kelljen nekünk sok mindent bevinni! 

A mostani napközinkbe csak pelenkát kell bevinnünk (meg alvós állatot, ha van a gyereknek, a miénk nem él ilyennel), minden mást ott adnak a gyerekeknek. Kiságyat, takarót, ágyneműt, váltóruhát, ha úgy alakul és játékokat is. Persze, ha akarsz, vihetsz bármit, sokan szoktak is. 

5. Egészséges ételeket, nagy választékkal fogyasszanak a gyerekek!

Ezt felesleges magyarázni. Az ételeket ellenőrizhető ételszolgáltatótól rendeljék, ahol lehet a menük között választani, és változatosak az ételek. 

6. Menjenek ki sokat a szabad levegőre!

A mostani helyen télen napi 2 órát (nem egyben), nyáron meg egész napokat töltenek a gyerekek a folyóparton és a kertben. Ilyen helyet nem fogunk találni, gondolom, szóval az a lényeg már csak, hogy sokat menjenek ki velük.:) 

7. Legyen jól berendezve játékokkal, foglalkoztató dolgokkal az óvoda!

Ezt sem magyaráznám túl, tiszta, új, nem műanyag játékokkal teli óvodát keresünk. Szeretjük a természetközeli dolgokat, a finom motorikát fejlesztő anyagokat és foglalkozásokat. 

8. Legyen könnyen elérhető, belvárosi helyen az óvoda! 

Mivel a városban lakunk, fontos egyrészt, hogy közel legyünk az óvodához. Másrészt, mivel a gyerek valószínűleg (hacsak nem leszünk finnek!) a belvárosban is fog felnőni, fontos, hogy a saját közegében lehessen már kezdettől. Ez a napköziben most csak kulturálisan valósul meg, földrajzilag nem, de igyekszünk ezen javítani a későbbiekben, ha már óvodába kerül. 

9. Szeressünk bele a módszereikbe! 

A Waldorfon nagyon sokat gondolkodtunk, de nem igazán szerettünk bele. A Rogersbe nem jutunk be, hogy megnézhessük. A Montessori nagyon szimpatikus. Az egyik - Aldric szakmájához kapcsolódó - óvoda nagyon intézményközpontú és túl strict volt számunkra. 

Mindez persze a jövő zenéje, mert 2,5 éves kor alatt nem is lehet beadni Bertie-t ilyen típusú intézményekbe. És a mostani helyen 4 éves korig ott lehet. Szóval még ráérünk dönteni, akkor is, ha sokkal korábban jelezni kell a választott óvodának a jelentkezési szándékunkat. 

Meg egyszer úgy is finnek leszünk. #fingerscrossed