Mennyibe kerül egy 1 éves teljes ellátása havonta?

Gondoltam, összeírom nektek, mennyit költünk a gyerekre egy hónapban. A gyerekünk tavaly márciusban született, vagyis 1 éves és 2 hónapos.

Bölcsőde: Havi 45.000 Ft. Ebben benne van az ottani ellátás, étkezés, a külön foglalkozások is.

Babaápolás:

Pelenka: Liberot használunk, amiből 5000 Ft egy 84 db-os zacskóval. Ez a mennyiség napi 5 pelussal és egyéb amortizációval (pl. elázunk a babakocsival) számolva 16 napra elég. Vagyis egy hónapban 10.000 Ft a pelenka.

Törlőkendő: Babydreamet használunk, ebből a 4 csomagos szett ára 1000 Ft, ebben 320 db pelenka van összesen a 4 csomagban. Ez a 4 zacskónyi popsitörlő nagyjából 15 napig elég.

Popsikrém: A doki írja fel a gyógyszertárit. 500 Ft/2 tubus, ami egy hónapra elég. Mi minden pelenkázásnál használjuk. Van egy másik a bölcsiben is, ami általában márkás (mert azoknak van jó tubusa), így az még plusz 500 Ft, viszont nem is fogy gyorsan heti két nap bölcsivel, és ajándék is volt, így attól eltekintek.

Fürdetőkrém: A dokink írja fel, szintén gyógyszertári. Az ára ugyanaz, mint a popsikrémnek, és szintén annyi időre elég. Ebből a bölcsibe nem kell vinni. Vagyis ez 500 Ft havonta.

Etetés:

Tej: A gyerek naponta 4 dl tejet iszik meg, ez a családi tejfogyasztásból megy. Nem számolom külön összegként.

Tejital: Általában a Kecskeméti vagy a Babydream tejitalt kapta a gyerek, ami iszonyatosan sokáig elég volt, mert már csak napi 3 kanállal kapott belőle, így ez az összeg elhanyagolható havonta.

Gyümölcs: Napi 1 banánt eszik meg a gyerek, általában magunknak is veszünk, így ez is közös költség.

Kifli: Reggel és délután eszik meg összesen 1-1,5 kiflit.

Bébiétel: Napi átlag 2 üveg bébiételt eszik meg, néha 3-at. Darabonként átlagosan 310 Ft-ért.

Ruhák:

Havi átlag 10.000 Ft, amiből kijön 2-3 body és egy pulcsi vagy egy nadrág.

Gyógyszeres ellátás:

Oltások: Ez ingadozik a 25.000 Ft-os és a 300 Ft-os oltás között, random költségek.

D-vitamin: 600 Ft, havonta elfogy az üvegcse, ma már nem írhatja fel orvos.

Játék:

Mi nem veszünk neki játékot, mert nem nagyon szereti azokat. Kapni szokott viszont.

Programok:

A programok, mint az arborétumozás, játszóterezés, játszóházazás egyelőre még ingyen vannak. Az egyetlen fix programunk a havi 4x1400 Ft-nyi játszóházi limonádézás, ami persze nem a gyerek miatt van, de ő csak így tud bemenni a játszóházba ingyen.:)

Tehát - ha reális akarok lenni - ez összesen havi kb. 90.000 Ft, ha valószínű összeget rászámolok azokra, amiket elhanyagolhatónak bélyegeztem.

baba.jpg