9 hely, ahol a szabadban lehetsz kisgyerekkel Budapesten!

Végre itt a tavasz!!!

Bertie-vel sokat kalandozunk azóta, hogy már nem fagy hozzá a babakocsi tolókarjához a kezem két kesztyűben.:) Összegyűjtöttem pár kültéri helyet nektek, amiket lemeóztunk a városban már kettesben, hármasban.

1. Normafa: ingyenes

Normafán már télen is voltunk többször (nagyrészt a belvárosi szmog elől menekülve). Egy alacsony padlós busz tökéletesen, átszállás nélkül felvisz minket a Moszkváról (akkor se mondom ki, hogy SzK tér), de gyalog sem egy lélekvesztő felmenni a hegyre. Ott egy hatalmas és egy év alattiaknak is jó játszóteret találunk, nagy csupasz területeket piknikezéshez és étkezdéket is. Őrülten finom a lángos, ha #guiltypleasure-re vágytok. Vannak normális mosdók, koedukált pelenkázó, bicikliút, futóút (amin rendszeresen babakocsit tolnak a szülők, ne csináljátok, a rongálás nem menő).

2. Budai Kisarborétum Ménesi út: ingyenes

A Corvinus Egyetem (még) Kertészettudományi karának arborétuma ingyenesen látogatható. Ha a Móricz felől érkezünk, a Villányin egészen a Szüret utcáig sétálva, kicsit fel kell menni a hegyre, és a Ménesi baloldalán lesz a bejárat. Egyébként, ha a Bartók felől közelítünk, akkor sem különösebben nehéz felmenni a hegyre (itt közbevetném, hogy naponta átlag 8 km-t tolom a babakocsit, szóval lehet, hogy túl edzett vagyok:D). Az arborétum környéke is gyönyörű (a házak, az apácazárda, a templom, a volt Budacash épület:D), de a parkba érve még nagyobb meglepetés ér minket. Piknikezni tudunk, az összes növényt megfigyelni, elolvasni, mik is azok. Le tudunk ülni padokra is. Van sziklakert és tematikus kertek is (pl. örökzöldek). Akadálymentes, babakocsival tökéletesen járható a kert.

3. Budai Nagyarborétum Villányi út: ingyenes

Ez az arborétum szintén a Corvinusé, tulajdonképpen a Ménesi és a Villányi között helyezkedik el, de a Ménesiről vagy 10 lépcső vezet lefelé, ezért a Villányi úti megközelítést javaslom. Ez egy nagyobb arborétum, mint ami a Ménesi másik oldalán látogatható. Vannak benne tematikus kertek, veteményes, vadregényes épületek, installációk, kerti tó és sok-sok ülő- és piknikező hely. Furcsa érzés ott lenni, olyan, mintha ott rejtegetnék előlünk a növényeket, összezárva egy csodahelyre, ami nem is létezik talán - a betonvárosban.

4. Városliget: ingyenes

A Városliget most még egész jó hely gyerekkel. Van egy jó kis játszótér, van egy szánkózó és futkosó domb. Ott a Hősök tere a közelben, és a Városligeti tó is a kamuvárral meg a kamuvár kertjével. A kamuvár oldalán egyébként megtalálható Bela Lugosi szobra poénból. Mi imádjuk.:) Nyilván mind tudjátok, hogy lebetonozzák a helyet, hogy múzeumi negyedet építsetek, így ha valaki ezt 2018 után olvassa, az ne vegye figyelembe, amit írtam a 4-es pontban. Ha támogatni akarjátok az MMA-t (az adótokon felül), akkor a Műcsarnokba is el tudtok menni, ha pedig évek óta le nem porolt tárgyakat néznétek agrár témában, akkor a Mezőgazdasági Múzeumba is.

5. Római-part: ingyenes

A Római-parton rendszeresen rendeznek esti mozizásokat (legalábbis rendeztek, az idei még képlékeny az építkezés miatt), amikre jó szívvel jártunk, mert nem volt hangos a film és mert gyönyörű a Duna-parton mozizni. Remek éttermek és étkezdék vannak egyébként arrafelé, van normális vécé, pelenkázóhelyiség is. A sekély, kavicsos Dunába bemenni picit pedig több, mint vagányság! Sajnos ezt is lebetonozzák, 1500 fát vágnak ki, szóval erre is ugyanaz igaz, mint a 4-es pontra.

6. Feneketlen-tó: ingyenes

A Feneketlen-tó mellett laktam egy évig, és fel sem tűnt, hogy mennyire cool hely. Van játszótér a közelben (ahol van szülő-baba hinta, mekkora királyság), és gyönyörű napsütéses a hely. Szintén remek parkozáshoz, üldögéléshez, fagyizáshoz, és sok a leülős hely és a stég. 

7. Margit-sziget: ingyenes

A Margit-szigetet most csatornázzák 2 évig (tényleg) és utána építenek majd oda is épületeket, de bizonyos részei néha élvezhetőek, amiket éppen nem ásnak fel random. Van a Margit-híd felőli elején egy jó játszótér, a szökőkút Tarlós kedvenceit (tényleg) és a gyerekdalokat is játssza. A romok, a kisállatkert és a víztorony is mind-mind érdekesek. Nem beszélve a sok zöldterületről, ahol az emberek tavasszal/nyáron/ősszel petanquoznak, rögbiznek vagy csak piknikeznek. Az étkezdékről végtelenül lesújtó véleménnyel vagyunk, de azért egynek elmennek.

8. Állatkert: 2500 Ft a felnőtt belépő

Amikor a Vidámparkot "bezárták egy időre, hogy új helyet keressenek neki", akkor egy önkoris ismerősömet kérdeztem naivan, hol van az új helye. Ő megdöbbenve azt felelte: milyen új helye, ugyan már...Ebben mondjuk igaza volt, de az Állatkertet így is gazdagítja néhány Vidámpark részlet, amin jól szórakozhatnak a gyerekek. Van ezenkívül néhány jó játszóalkalmatosság kisebbeknek is, és a szabadtéri állatok nagyon aranyosak. Egyik barátnőmnek bérlete van, hetente kétszer járnak oda a gyerekeivel és mind imádják, mi kevésbé vagyunk hardok, évi 4 alkalom a rekordunk eddig.:) Sajnos egyáltalán nem akadálymentesek a melegházak, se kívül, se belül és a legtöbb egyéb "ház" sem az. A vécék viszont tiszták, van bennük külön pelenkázóhelyiség is.

9. Memento Szoborpark: Felnőtt belépőjegy: 4900 Ft

Oké, elismerem, hogy húúúzós a jegyáruk. Viszont annyira, de annyira megéri! Ezek a szobrok a múltunk részei, ezek azok a szobrok, amiket ma már nem láthat - szerencsére - a gyerekünk, mondjuk sajnos azokat még igen, amik a Duna-korzón vannak, de talán majd egyszer...:) Szóval, ha jó környezetben, csodás kilátással akartok kommunista és szocialista szobrokat nézni és közben irigykedni a környéken lakó gazdagokra, ez a ti helyetek! Van normális mosdó, babakocsival tökéletesen járható. 

kep.jpg