Kedvenc trollkodásaink Aldric posztjai alatt

Aldric: Bevezetőként annyit, hogy eddig nagyjából két posztom alatt kaptam trollkommenteket. Egyet erre a posztra, a többit erre. Így is elég erős lett a mezőny. Lássuk ennek megfelelően előbb a magányos trollt, aztán a falkában járó trollokat! (Előzmény: Clamesa kedvenceit is összegyűjtöttük már.)

Magányos troll:

"Apának lenni?
Az ember jobban vigyáz magára, mert többen számítanak rá.
Felelősségteljesebben vezet, iszik, dohányzik (ha egyáltalán), mert otthon van a gyerkőc, akinek semmilyen körülmények között nem szabad csalódást okozni.

Pont nem érdekelnek a nemi szerepek, sem az egybemaszatolásuk, sem az éles elválasztásuk, gyanús mindkettő. A lényeg, baj esetén mindig szóljon a gyerek anyának vagy apának. Az hogy apa daueroltat, anya meg matador és egyéb ilyen gender-őrületek huszadrangú (és mértéktelenül önző) kérdések ehhez képest. Aki nem hajlandó változni, annak nem való gyerek. Nos, apának lenni? Felismerni, hogy ez a poszt is annyira mindegy, amennyire csak lehet. :)"

Aldric: Az még hagyján, hogy az elején újra felteszi a poszt címében feltett kérdést és árulkodó módon elhagyja belőle az eredetiben még meglévő személyes utalást ("nekem"), utána pedig kinyilatkoztatja a Nagy Igazságokat. Nem teljesen világos ugyan, hogy miért érzi kötelességének, hogy megmondja a tutit és azt sem értem, hogy miért nincs néhány emberben annyi szerénység vagy önismeret, hogy ilyenkor ne érezze meg, hogy mennyire nevetségessé teszi magát, de végülis mindegy. Legyünk jóindulatúak és tekintsük ezt egy kissé modortalan vitatkozási kísérletnek. De utána a második bekezdésben egészen lenyűgöző trollkodásba kezd, amitől a kommentje 10/10-re értékelendő. "Pont nem érdekelnek", "gyanús mindkettő", "apa daueroltat", "anya meg matador", "gender-őrületek", "önző", "annak nem való gyerek", "ez a poszt is annyira mindegy, amennyire csak lehet." Mindössze 67 szóba, 447 karakterbe sikerült 8 elképesztően személyeskedő, goromba, sértő kijelentést belesűrítenie, amelyek egy részének abszolúte semmi köze nincs a poszthoz ugyan tartalmilag, de a sértő szándék azért így is átüt. Pazar!  

Clamesa: A cikked címe az volt, hogy mit jelent neked apának lenni. Miért írja le, hogy őt "pont" mi nem érdekli? De rátalált arra, hogy engem mi nem érdekel pont: a véleménye a gender-kérdésben. Akárhány gyereke is várja otthon, amíg ő iszik, meg cigizik naphosszat. Ráadásul annyira gonosz, hogy a bikák öncélú legyilkolásával példálózik...

Aldric: Na, igen...

troll.jpg

Falkatroll 1.

"Figyu suttyónak lenni férfias. Nem mindig, de néha, amikor kell. A nők megőrülnek a suttyóskodásért. Feminizmusról blogolni férfiként nem férfias (nőként meg nem nőies), arra nincs az a nő aki rámenne."

Aldric: A maga nemében igazi gyöngyszem, úgy stilárisan, mint tartalmilag. Epic fail ugyan egy házas férfinek, a kisgyerekes blogján elmagyarázni, hogy a nők mire buknak és mire nem és hogy a troll szerint eddig az illető tévedésben volt, de hát mint tudjuk, az értékes irodalmi műveket sem az teszi értékessé, hogy igazak, hanem, hogy szépek.

 Clamesa: Régen a lakótársammal csomó gyakorikérdésekes kérdést olvastunk el. Ilyenek ott a 16 éves fiúk. Remélem, ő nem több annyinál. Ha igen, akkor nagyon nagy a baj. Egyébként én se értem, miért mondja, hogy senki se "megy rá" (sic!) a feminista férfiakra és nőkre, amikor neked és nekem is van párunk?:) Hiszen valahogy csak apa lettél, nem?:)

Falkatroll 2.

előbb:

"ha en mellettem mint FERFI mellett ranyekkent egy kutya(???) barmire amikor kisgyerek is van a kozelben, akkor olyan pozba allok hogy lehessen latni hogy tamado szandek eseten ott hirig lesz
nem hinnem hogy asszonka nalunk aki 48 kg ezt bevallalna..."

majd kisvártatva:

"ja hogy a gyereket nevezte el valaki Bertienek...
jo hat ismeros meg Flokinak nevezte el a gyereket :)))"

Aldric: Olvasni nem tud, arra nem jött rá, hogy a Bertie álnév, ahogy az Aldric és a Clamesa is, de szerencsére FÉRFI. És persze meg van róla győződve, hogy meg kell mondania a tutit.

Clamesa: Úristen, ezt a kommentet már el is felejtettem! Egyébként a személyimben nem az van, hogy Clamesa, szóval nem értem a felháborodást a gyerek álnevén se.

Falkatroll 3.

"A bannolásról jut eszembe. Az milyen már, hogy valaki nyit egy blogot, hogy megossza a gondolatait másokkal, de amikor neki nem tetsző véleményt fogalmaz meg valaki vele szemben, akkor azt bezzeg kimoderálja.
Értem én, hogy kell lennie egy bizonyos szintnek, ami elvárható a hozzászólok esetében, de a kimoderálás helyett, ott a "tahótlanítok" opció, ami jó néhány blogban már lehetőség.
Szóval a szólás-, és vélemény szabadság Ne csak addig terjedjen, amíg a posztoló szeretné, mert oda jutunk, hogy a végén mindenki letilt mindenkit, és nem marad, aki olvassa.

Egyébként a liberális feminista férfi, az milyen?
Itt szerintem van némi zavar a fejben.
Ugyanis aki liberális, az nem lehet feminista.
Ha pedig feminista, akkor semmiképpen nem lehet férfi.

Ennyi."

Aldric: Ennek a kommentnek két pazar trollmomentuma van. Az egyik, amikor megmondja, hogy mit gondol a bannolásról. A másik, amikor elmondja, hogy a liberális és a feminista, továbbá a feminista és a férfi fogalmilag összeférhetetlenek. Szerintem is van némi zavar a fejben. Ezért is bannoltam az illetőt. Ennyi.

Clamesa: Attól még olvashat minket, hogy letiltottam. Nem is értem. A másik dologhoz: az férfi, aki annak érzi magát, és pont. Nem az, akit ő mond annak. Ja és, én libertárius feminista nő vagyok, erre varrjon gombot.

Aldric: Amúgy nem várom el senkitől, hogy tisztában legyen a feminizmus belső viszonyaival, de ettől még tény, hogy a liberális feminizmus a feminizmus egyik legrégibb és legerőteljesebb ága. Fun fact: John Stuart Mill, a nagy filozófus is liberális feminista volt. Ja - és férfi is :)

Falkatroll 4.

"Haha, előzetes moderáció?
Csak nem identitáriánusnak tetszünk lenni?"

Aldric: Nem.

Clamesa: Nem.

Falkatroll 5.

""liberális feminista férfiként apának lenni... ...nem tudom pontosan felidézni a szavait, mert bannoltam az illetőt."

Oh, a liberális meg a feminista, meg a cenzúra. Mit is vártunk!? Na mindegy, pedig érdekes lett volna olvasni, hogy mit írt.

Szerintem vihar a biliben. Én sose hallottam, hogy nők így utalgatnak férfiakra. Kivéve egy idős (65+), vénlány, soha férjhez nem ment ismerősömet (szerintem még szűz, nem vicc), feministának mondanám, meg kicsit férfigyűlölő is. Illetve mindenkit utál, aki családban él. De ez nem akadályozza meg abban, hogy szívességeket kérjen férfiaktól, ha rászorul.
Ő beszél úgy, hogy a férfiaknak sokat kell enni... meg ha valamit el akar érni, hogy egy férfi segítsen neki felemelni, megszerelni, cipekedni valamit vagy megjavítani a számítógépét, akkor elkezdi az illető férfinak nyomni a szöveget, hogy "Jóska maga olyan erős, látszik, hogy férfiból van" meg "hiába, ilyen egy igazi férfi, ért a számítógéphez/hűtőszekrényhez/autóhoz...".

Szóval az egész mögött az áll, hogy szerinte ezzel a szöveggel lehet férfiak egójára hatni és így rá tudja venni őket, hogy felszívják magukat és megcsináljanak neki dolgokat. Szómágia, hízelkedés, sunyiság.
Mert egyedül él és nincs mellette senki, aki megtenne ezt-azt.
Roppant kellemetlen. Arról van itt szó, hogy nők elvárásokkal vannak férfiak felé. A feministák is, ha abból hasznuk van."

Aldric: Ha más haszna nem lenne, már azért nagyszerű dolog volna az előmoderálás, mert feldühíti a trollokat, akik ilyenkor valamiért nagyon erős bajnokai lesznek a véleménynyilvánítás szabadságának. Nyilván sokkal hitelesebb lenne ez a szájukból, ha nem csak a bullyinghoz való jogukat védelmeznék, de más liberális értékeket is. De ezenfelül ott van még a "vihar a biliben..." kezdetű Beckett-paródia, amit őszintén szólva a maga értelmetlenségében is lenyűgözőnek találok. Igazi avantgárd irodalom.

Clamesa: Szerintem még ő is szűz ilyen hozzáállással. Legalábbis remélem. Miért kellett hosszú mondatokat olvasnom erről az ismerőséről?! 

Aldric: Pedig te szereted a Godot-t ;)

Falkatroll 6.

"Liberalis feminista ferfi :DDDDDDDDDDDDDDD"

Aldric: Ezt meglátva magam is elmosolyodtam és arra gondoltam, hogy ezek a trollok milyen egyszerű, tiszta lelkek: meglátják a megfelelő hívószavakat és máris úgy vetik rájuk magukat, mint kölyökkutyák a gumicsontra. Persze, bannoltam. 

Clamesa: Vajon azt hazudja mindig, hogy neki angol billentyűzete van, vagy csak igénytelen?

Aldric: XDXD

Falkatroll 7.

"Csak azon tűnődöm, hogy egy Darwin díjasnak hogy lehet utódja......."

Aldric: Attól félek, hogy nem fog rájönni. Pedig annyira nem bonyolult, csak ahhoz rá kellene jönnie, hogy nem tévedhetetlen. Ez pedig ugye nagyon valószínűtlen.

Clamesa: Most ezt úgy érti, hogy pozitívat tesztelt a csaja?!

Aldric: Ma szokatlanul mean vagy, szerelmem. :) Ráadásul mi van, ha nő? 

Clamesa: Mert, ha nő, akkor már nem is lehet csaja? Felháborítasz!:D

Aldric: Jogos! :)

Falkatroll 8.

"-ha a férfiaknak kéne szülni kihalna az emberiség.
-ha a nőknek kéne eltartani a családot, szintén.

erről ennyit. hagyjuk ezt a balfasz minden férfi című dolgot mert 15 év házasság és stb után elmondhatom hogy igenis néha férfiként atz asztalra kell csapni mert a saját asszonyod csinál belőled egy kis senkit. pedig te tartod el a egész kuplerájt. és minden nőből sárkány lesz a végén."

Aldric: Atyaég.

Clamesa: A magyar férfiak eltartják a családot?! (Az átlagbér 160 nettó az országban, te ennél jóval többet keresel, de fel se merül, hogy nem kell mindkettőnk fizetése.) Egy nő nem kereshet sokat? Mondjuk ebből következik, hogy legalább nem egy magas beosztású női főnök miatt ilyen frusztrált az úriember. Néha amúgy Bertie az asztalra szokott csapni, ha pl. banánt eszünk és kérne, szóval lehet abban valami, amit a kisember mond.

Aldric: Az még istenes, hogy a saját példájából általánosít. Nevetséges ugyan, de hát ez van. Na, de nem kellene elgondolkodnia azon, hogy ha ilyeneket beszél a feleségéről, akkor vélhetően utálja, mint a szart, és akkor esetleg mindenkinek jobb lenne, ha elválnának? Kevesebb lenne az asztalcsapkodás, kevesebb a sárkányozás, kevesebb az alacsony önértékelés ("egy kis senkit"). 

Falkatroll 9.

"Az a legnagyobb baj, hogy a posztoló is férfi. Papíron legalábbis, mert a szavai egyáltalán nem ezt tükrözik. Ámbátor ez esetben a "férfi" szó helyett inkább a "hímnemű" szót szívesebben használnám, nem akarom a valódi férfiakat megsérteni.
És mielőtt jön az okoskodók hada: Hármasikreink vannak, akiket bölcsis koruk óta én viszek-hozok, mindent megcsinálok (értsd: fürdetés, anno pelenkázás, etetés, öltöztetés, játék, meseolvasás) és nem csak néha-néha, hanem szinte minden nap (a feleségem sajnos jóval többet dolgozik és nagyon sokszor hétvégén is). A szülőire is szinte mindig én megyek, gyakorlatilag minden olyan feladatot, amit általában az anyák végeznek, én is ugyanúgy elvégzem. Soha nem emelem és emeltem a kezem, legrosszabb esetben csak a hangom egy kicsit, nem vagyok suttyó, trehány, koszos, meg mittudoménmi. És imád mind a három gyerekem.
Nekem pont az a visszataszító, amikor a társadalomban sok-sok generáció alatt kialakult felállás miatt elkezd valaki hisztizni(!) férf... akarom mondani hímnemű létére(!) egy blogban(!), ahelyett hogy inkább valami értelmeset is tenne.
A gyerekek leginkább a szülők és az általuk biztosított környezet hatására lesznek olyanok, amilyenek, nem pedig a pékség eladója, a buszsofőr, meg a postás miatt. Reméljük Bertie (Ez milyen név amúgy, Bertalan? Miért kell így írni? Mert az olyan nagyon trendike? Na mindegy...) azért majd lát normális férfiképet is, hogy a fiúból lehessen férfi, nem pedig csak egy hím ember."

Aldric: Nagyon tetszik az elején a férfi/papíron férfi/hímnemű vs. valódi férfi levezetés. Elsőosztályú trollmunka. Még nem mondott semmit, egy érvet le nem írt, de már háromszor egymás után belerúgott a vitapartnerébe. Nagyon izgalmas, hogy ezután leírja magáról, hogy klasszikus anyai szerepet visz férfi létére a családban (bár a "sajnos" elárulja, hogy ettől nem felhőtlenül boldog), s ehhez képest igazán meglepő, amit az előbb mondott, illetve, hogy utána közli, hogy "visszataszító", amit mondok, meg "hiszti" kritizálni a kialakult rendet. Ez ugye 2 okból is vicces: egyrészt, mert a kommentje nagy részében artikulálatlan indulatkitörések vannak, amit elég nehéz lenne mással jellemezni az ő nyelvén, mint hogy "hisztizik", másrészt, mert ő maga sem híve annak a rendnek a gyakorlatban, amit én kritizálok. Az önreflexiót persze nem fair elvárni egy trolltól, sem az öniróniát, de nem kicsit ironikus ennek fényében, amiket mond.

És persze itt még nincs vége, mert azért elhint még további két pazar trollkodást a kommentben: egyrészt azt írja, hogy a blogolás helyett valami értelmeset is kellene tennem, másrészt megint elképesztően szórakoztató dührohamot kap Bertie álnevétől. Utóbbi azért is nagyon vicces, mert nem tűnik fel neki, hogy ebben a blogban mindannyian álnéven szereplünk, a fiunk is, mert nyilván védjük a magánéletünket valamennyire.

Clamesa: Ez a pasi, aki ezt a kommentet írta, elsődleges gondozó (a köznyelv szerint anya) és mégis így sérteget téged. Vagy nem igaz, ahogyan élnek, vagy pedig önmaga miatt frusztrált. Meg amúgy milyen "papír" szerint vagy férfi? Neki még könyves személyije van?:D A trendike szót az 1 éves gyerekem se használná, nemhogy egy felnőtt fér...akarom mondani...igen, férfi, mert senkitől se vitatjuk el a biológiai és társadalmi nemét, ha nem vagyunk undorító férgek (mint ő).

Aldric: Érdekes egyébként, hogy van egy állítása, ami megérne érdemi választ is. Azt írja, hogy a gyerekünk a szülői környezet miatt lesz olyan, amilyen, nem a pékség eladója, meg a buszsofőr, meg a postás miatt. Ez ugyanis elsőre egy teljesen rendben lévő állítás, amivel egyet is értek részben: a fiunkat mi neveljük, még ha természetesen legkésőbb 3 éves korától minden gyereket kvázi "államosítanak", vagyis több időt tölt majd az ébrenléte óráiból óvodában, majd iskolában, mint a szüleivel. Mi akkor mégis a lényegi probléma ezzel az állítással? Az, hogy Falkatroll 9. annyira elmerül az önfeledt trollkodásban, hogy közben nem veszi észre, hogy az érvelése megbicsaklik. Az eladó, a postás, a buszsofőr ugyanis jó eséllyel maguk is szülők vagyis a szülői környezetet ők jelentik a maguk gyerekei számára. Innentől pedig máris semmi értelme az ellenvetésének.

Falkatroll 10.

"Nem jött át, de te most buzi vagy? Vagy valami más négybetűs rövidítés?"

Aldric: Jajmár. Ez annyira olcsó poén, még egy trolltól is. 

Clamesa: Nem értem a másik négybetűset. Az LMBTQ-ra gondol, csak nem tud számolni? De nem akarok szemét lenni, az egy éves gyerekünk se tud, nyilván ő is egy éves lehet. Be is kapcsolom a Buzi-e vagy c. dalt most!:D

Aldric: Inkább ne. :)

Falkatroll 11.

 "Te meleg vagy?"

Aldric: Jajmár. Ez annyira olcsó poén, még egy trolltól is.

Clamesa: Ezt már másodszor írod le...:D

Aldric: Tán nagyobb kreativitást érdemel, mint amennyit ő mutatott? ;)

Falkatroll 12.

"Liberális feminista """""""férfi"""""""?????? LOL, ilyen nem létezik.
Nem férfi vagy, hanem egy mangina."

Aldric: Na, ez legalább cifrázta a témát.

Clamesa: Erre a szóra rá kellett gugliznom. Köszönöm, hogy létezel! <3

Aldric: Amúgy, ha tartalmilag nézzük, nem vagyok mangina, hanem liberális feminista férfi vagyok. Nem tartom a nőket magasabb rendűeknek magamnál, hanem egyenlőknek tartom a férfiakkal, a feleségem sem férfigyűlölő és a saját gyerekünket nevelem. Hogy miből gondolja, hogy liberális feminista férfiak nem léteznek, nem tudom, mert az nem lenne elég indok rá, hogy nem ért velük egyet. Én sem gondolom, hogy ő nem létezik, pedig én sem értek vele egyet. Persze, világos, hogy egyszerűen csak sértegetni akart, de ahhoz persze nem ártana, hogy valamennyire komolyan lehessen venni őt. Ahhoz meg nem túl jó indítás, hogy nemlétezőnek nyilvánít. :)  

Falkatroll 13.

"Eddig olvastam el:
"mert bannoltam az illetőt"
Tehát egy nyíltan neoliberális, feminista elveket támogató blogger az lényeg alapfilozófiáját megsértve csak az ő "hivatalos" véleményét fogadja el?
Akkor levonhatom olvasatlanul, hogy úgy kell fiúgyereket nevelni, olyan tulajdonságokat kell bennük kizárólagosan kialakítani, hogy
- csak pár PC alapú elveket képviseljen
- az ő gondoltaival ellentétes minden vélemény zsigerből tagadjon
Érdekes gyereknevelési filozófia.
...
Egyébként meg gyereket - akár fiút, akár lány - csak egyféle módon lehet(ne) nevelni: individualistának!
Minden más izmus és hasonló előírt elvek, a konzervatívtól a neoliberálisig, a szélsőbalostól a szélsőjobbosig, kizárólag agyhalott, távvezérel robotokat erdrményez. A bigott, konformista konzervatív elvek pontosan ugyanannyira károsak, mint a hazug, PC elvű kamuelvek.
Mindegyik arra tanítja a gyerekeket, hogy ne gondolkodjanak, hanem megkérdőjelezhető senkik szigorú előírásai szerint gondolkodjanak, éljék az életüket. Ez deginiálható a szexuláis életükre, az öltözködésükre, a vásárlási szokásaikra vagy egyszerűen aktuális dogokban elfoglalt álláspontjukra!
Egy egészséges gyereknek senki idegen ne szabja meg, hogy mit gondoljon a bálnák vadászatáról, a homoszexualitásról, a politikáról vagy a zsíroskenyérről.
Agyerekekenek a nevelési szakaszban támpontokat kell adnunk, példákat kell bemutatnunk és abban támogatni őket, hogy az ő agyukban alakuljon ki saját vélemény. Akkor is, ha az szemben áll a miénkkel!
De ez sem a szélsőjobbosok, sem a kerestzény-konzervatívok, sem a kamubaloldaliak és sem a neoliberálisok nem fogadják el, sőt mind tiltja, tagadja.
A normális gonsolkodás valójában olyan, mint az anarhizmus: minden politikai platform összezárva támadja, mert mindegyik bőrére (és kiváltásgaira) egyaránt veszélyes...
.
Jöhet a kitiltás."

Aldric: Még egy troll, aki a véleményszabadságot félti, majd közli, hogy nem olvassa el, amihez hozzászól, majd tényleg hozzászól, amiből világos, hogy tényleg nem olvasta el. Mondjuk dadaizmusba hajlik a véleménye, de ez ugyebár mindegy is. Úgyis csak az számít, hogy grammatikai bája van, mon ami.

Clamesa: Ez a komment egy műalkotás! Jó, hogy betetted ide!!!

Aldric: Hajlamos vagyok azt hinni, hogy ennyi elütést csak direkt lehet csinálni.  

Falkatroll 14.

"Mit követett el az a szerencsétlen gyerek, hogy Bertie-nek nevezték el?"

Aldric: Nem érti az álnév dolgot, de még fel is háborítja. Egyszerűen pazar.

Clamesa: Aldric, hogy lehet ilyen névvel, mint az Aldric karriert befutni? Háh! Tőlem se kérdezte soha senki, hogy hogyhogy nincs vezetéknevem. Megőrült ez az ország!

Aldric: Valóban érdekes, hogy a poszt szerzőjének álneve nem annyira vörös posztó, mint a gyerekéé.  De továbbra sem tudom megérteni, miért nem fognak gyanút ezek a mindig nickname-mel kommentelgető észosztók, hogy mások se valódi neveket használnak.

Falkatroll 15.

"Férfi-Női egyenjogúságról beszélni: egy beteg libsi filozófia, ezért ócska ótvaros duma, annyi köze van a tudományhoz mint a tudományos szocializmushoz, semmi. Szóval marhaság és fantazmagória keveréke, sajnos elsősorban zsidó filozófusok agyréme, persze az amcsik is bőven besegítettek, (soha sem volt erős oldaluk a klasszikus görög filozófia), mentségükre szólva.

Ezzel szemben Férfi-Női egyenrangúságról célszerűbb tárgyalnunk. Férfiak és Nők egyenrangúan felelősök a felhalmozott tudás és tapasztalat átruházására a következő nemzedék számára. (nem tilos jobb definíciót kitalálni)."

Aldric: A maga hozzáférhetetlenségben és értelmetlenségében is pazar trollkodás. 10/10.

Clamesa: Engem csak az az egy érdekel, hogy ezek szerint az amerikaiak között nincsenek zsidó filozófusok?

Aldric: Nekem az a három pedánsan okoskodó, ám teljesen funkciótlan kiszólás a kedvencem, ahol felvilágosítja a hallgatóságot, hogy hogy is van ez az amcsikkal meg a klasszikus görög filozófiával, meg ahol azt írja, hogy "Ezzel szemben Férfi-Női egyenrangúságról célszerűbb tárgyalnunk" és ahol felhatalmazza a közönséget, hogy keljen versenyre az ő mérhetetlenül okos, klasszikus görög filozófián edzett gondolataival. Amennyire egyébként meg tudom ítélni, valamiRŐL egészen más összefüggésben szoktunk tárgyalni (mondjuk béremelési követelésekről), illetve felelősök egyáltalán nem szoktunk lenni valamiRE, mint ahogy ő írja, de hát ezzel együtt is, be kell vallanom, hogy a görög klasszikus filozófia nekem nem az erős oldalam.

Falkatroll 16.

""A minap írtam arról valamit itt a blogon arról"
Parketta. Sok az "arról". Hogy írni nem tudsz, az ténykérdés. Hogy vissza sem olvasod, csak úgy bebaszod a köztudatba, nos az azért valami.
Leküzdöm a zsigeri ellenállást és tovább olvasom. Végül is munkaidőben vagyunk, azt meg csak el kell baszni valahogyan . . ."

Aldric: Ha nem troll lenne az illető, elgondolkodhatna arról ugyan, hogy egy szóismétlésből vajon jogos-e (értsd: az emberi agy működését ismerve korrekt és a másik emberrel szemben méltányos) két ennyire erős következtetést levonnia. De persze troll, amit a továbbiakban nyíltan be is ismer, mert a komment többi részében már meg sem kísérel a poszthoz hozzászólni, csak szomorú életéről ad lehangoló helyzetjelentést. Utóbbihoz: őszinte együttérzésem. Az én napjaim szerencsére tartalmasan szoktak telni, de tisztában is vagyok vele, mekkora mázlista is vagyok.

Clamesa: Parketta? Valamit ajánl nekünk akciósan, vagy nem ismerem a troll szlenget? 

Aldric: Horatius mondja, hogy tu ne quaesieris, scire nefas (a jövővel kapcsolatban) és igaza van. Bizonyos dolgokba inkább jobb bele sem gondolni. Inkább: carpe diem. 

Clamesa: Ebbe bele sem gondoltam, hogy milyen rossz lehet, hogy nem a hobbija a munkája, és ott van 8-tól 4-ig minden áldott hétköznap...

Falkatroll 17.

"Már régóta figyelemmel követem a blogjaitokat és nagyon sokat agyaltam azon hogy írjak vagy sem. Egyszerűen nem találok szavakat és ezt nem pozitív értelemben értem! Vagyok és leszek is annyira kulturált nő létemre, hogy nem sorolom fel mindazt amit gondolok rólatok, az életetekről, de legfőképpen a mentalitásotokról, mert egyik gondolatom sem tűrne nyomdafestéket!
Maradjunk annyiban, hogy én soha a büdös életbe nem lennék a gyereket!!!!"

Aldric: Ez egy nagyon, nagyon szomorú komment volt. Személyeskedő (szemét és szívtelen) és nonszenszbe hajló is, ezért bannoltam az illetőt, de ettől még mélyen megrendített, hogy valaki így érezhet két nem bűnöző, egymást és a gyereküket szerető ember által írt szubjektív blogposztok miatt. Nem igazán tudok érte haragudni, inkább azt érzem, hogy nagyon rossz lehet neki, ha ezek a dolgok ennyire megviselik és a legjobbakat kívánom neki a jövőre. 

Clamesa: Ennek a lánynak elolvastam a blogját. Iszonyatosan szomorú a története. Ha jól olvasom, elhagyta a barátja, miközben gyereket várt tőle és egyedül maradt nyugaton, bevándorlóként. Közben sokat ír arról, hogy a normális családban férfi és nő van, és hogy a bevándorlók ne menjenek nyugatra. Biztos vagyok abban, hogy egy ilyen helyzet megőrjíti az embert, hiszen a saját életét tagadja meg folyamatosan (egyedülálló anya és bevándorló), és az élete, lássuk be, valóban nem alakult szerencsésen eddig. De én pl. 27 éves koromig nem találtalak meg Téged, és nem volt addig ilyen csodás az életem. Szóval, a frusztrációjának az okai érthetők. Te az apai szerepről írsz hosszan, a nők felelősségét is felhozod a párválasztás során, és összehangoltan vezetjük együtt ezt a blogot. Ezekből neki egyik sem jutott osztályrészül. Még! Én tényleg hiszek benne, hogy ha az élet iránt egy kis alázatot tanúsítunk (amit ő egyelőre nem), akkor a dolgaink megoldódnak.

Aldric: Én szkeptikusabb vagyok, de ez tényleg tök szomorú komment volt.