Bertie hogyan tesz a környezetéért

Gondolkodtam mostanában azon, hogy mi mit tanítunk Bertie-nek a tágan értelmezett Föld/állatvilág/növényvilág/környezet védelméről. Őszintén, nem vagyunk fanatikusak, de megtesszük, amit tudunk.

1. Nem használunk soha autót. Számunkra az a legfontosabb, hogy amíg jól elérhető helyen lakhatunk, és nem kényszerülünk autóra, ne is legyen. A mozgás és a tömegközlekedés jó tapasztalat és értékes időtöltés a gyereknek, és felszabadulás a Földnek.

2. Szelektíven gyűjtjük a műanyagot, és összetömörítjuk a szemetünket. A papírt sajnos szinte mindig beszennyezzük, és úgy már nem dobható ki, de pl. egy pizzás dobozt már összehajtva a papírosba dobunk általában. A papírzsepiket egy megfázásnál a vécén húzzuk le és nem a szemetet növeljük velük. 

3. Nem veszünk minden évben halott fenyőt. Évek óta műfenyőnk van, amit feldíszítünk és így nem kell miattunk kivágni fákat, facsemetéket. Kiállunk a Városliget, a Római-part, a Dráva utca stb. fáinak védelméért. Ugyanezért nem vásárolunk vágott virágot. 

environment.jpg

4. Nem járunk cirkuszba. Nem támogatjuk az állatkínzást. Nem járunk állatkertbe sem, ugyanezért.

5. Soha nem vásárolunk húst. Mivel mi csak étteremben eszünk azt, a gyerek meg csak ellenőrzött bébiételben kap, így nem járulunk pluszban hozzá az állatok leöléséhez.

6. Újrahasznosított papírt használunk, ha rajzolásról, ha vécépapírról, ha papírtörlőről van szó.

7. A bébiételes üvegeket összegyűjtjük és vagy odaadjuk valakinek, aki tud vele kreatívkodni vagy mi magunk töltjük azokat újra.

8. Óvjuk az ivóvizet. Ha lenne egy saját házam, biztosan esővízzel mosnék, de mivel ez a társasházban némileg lehetetlen, ezért ezt nem valósítjuk meg.:) Viszont gyors programmal, fél vízzel mosunk.

9. Értékes dolgokat nem dobunk ki. Ha egy ruhát kinőtt a gyerek, vagy mi már nem szeretünk/kifogytunk/kihíztunk, akkor azt tovább ajándékozzuk. Ugyanez a játékokkal és személyes tárgyakkal is.

10. Soha nem veszünk palackozott vizet. Sem Bertie-nek babavizet, sem magunknak ásványvizet. Mind csapvizet fogyasztunk.

Még nagyon sok dolgot lehetne tenni. A teljesség igénye nélkül: Lehetnénk teljesen szelektívek. Lehetne, hogy évente fát ültetünk. Lehetne, hogy nem eldobható pelenkát használunk. Vásárolhatnánk csak ellenőrzött módon gyártott ruhadarabokat. Lehetne, hogy mosódiót használnánk mosógél helyett. Választhatnánk jobb vezetőket a világnak. Sajnos ezeket még nem csináljuk, de hiszen benne, hogy Bertie-vel közösen már fogjuk!:)