Hogyan neveljünk fiúgyereket?

A minap írtam valamit itt a blogon arról, hogy mit jelent számomra, liberális feminista férfiként apának lenni. A bejegyzés megjárta az Index2-t is és egy kommentelő is megtisztelt azzal, hogy közölje, hogy pont leszarja, hogy mit gondolok a nemi szerepekről, de sajnos nem tudom pontosan felidézni a szavait, mert bannoltam az illetőt.

Viszont egy konkrét eset végre alkalmat ad arra, hogy elmeséljem, mi idegesít rettenetesen abban, ahogy a társadalom a nemi szerepekhez viszonyul. És amitől én Bertie-t amennyire lehet, szeretném megvédeni valamennyire a jövőben.

Történt ugyanis, hogy a pékségben, ahova rendszeresen járunk reggelizni, szóba elegyedtünk (szokás szerint) egy vendéggel is, meg egy eladóval is. Ennek oka, hogy Bertie nagyon barátságos és ennek senki sem tud ellenállni. Na, de a történet lényege nem is ez, hanem, hogy egymástól tök függetlenül is, az eladó is (30 körüli nő) és a vendég is (60 körüli nő), azt reagálták arra, hogy Bertie szeret belekóstolni a kiflibe, sőt, kérni is szokott, sőt, néha elég hangosan rányekkent (jobb szó erre nem jut egyelőre az eszembe) már másokra is, hogy "még szép, hogy követelőzik, hiszen férfi", meg, hogy "hadd egyen, hiszen férfi", meg volt még egy olyan is, hogy "nem csoda, ha éhes, hiszen férfi", meg "azért ilyen hangos, mert férfi". Két külön, 1-2 percesnél nem hosszabb beszélgetésben összesen 6X mondták azt, hogy azért csinál valamit, mert férfi. Ami, lássuk be, egy 10 hónapos gyereknél viccnek persze elfogadható, de azért annyira nem jó poén, hogy ennyiszer kelljen elmondani. De ami ennél is durvább, hogy egyrészt elképesztő suttyóságokra mondták, hogy férfias tulajdonságok és ami a legdurvább, hogy kifejezetten pozitív értékeléssel mondták. Ezt én egyrészt férfiként is visszautasítom. A férfiak nem ilyenek. A suttyó férfiak ilyenek. Az két különböző dolog. Másrészt meg szomorúnak tartom, hogy két nő teljesen természetesnek tartja, hogy csecsemőkortól agymosásnak tegyük ki a gyerekeket és vég nélkül sulykoljuk beléjük, hogy férfiként nekik különleges jogaik vannak, sőt, kifejezetten a suttyóság a természetes férfi viselkedés. Nem áldozathibáztatási céllal mondom, de ez is egy tipikus példája annak, ahogy minden aszimmetrikus hatalmi viszony fenntartásában fontos szerepet játsszanak az alávetettek, akik azonosulnak a fölöttük álló értékrendjével, akkor is, ha első pillantásra is nyilvánvalóan képtelen, kifordított értékrend az. Félreértés ne essék, az eladó is, a vendég is kedves emberek, nem haragszom rájuk. Csak nagyon jellemzőnek tartom, ami kicsúszott a szájukon.

Amire viszont haragszom, az az a visszataszító és szánalmas társadalmi rend, amelyik magát ilyen módon akarja megerősíteni. Bertie biológiailag pontosan ugyanaz marad, ha nem mondjuk neki születésétől, hogy férfiként joga van követelőzni, meg erőszakoskodni, viszont legalább esélyt adunk neki, hogy rendes, másokat tisztelő ember legyen belőle. Azt se bánom, ha nem gondolja, hogy neki minden jár, ha azt képzeli majd, hogy a játékszabályokat illik betartani, vagy, ha azt fogja hinni, hogy nem szabad másokat letiporni. Kétlem, hogy ettől lenne majd kevésbé férfi.  

gender.jpg