Bertie első december 24-e

Még dolgozunk azon, hogy kialakítsuk leendő közös szokásainkat, úgyhogy nem állítanám, hogy Bertie első december 24-éje teljesen olyan volt, amilyennek hosszabb távon tervezzük. Mindenesetre pár dolgot azért már igyekeztünk élesben csinálni.

1. Finoman szólva nem vagyunk vallásosak. Bár Clamesának a református öröksége jelent valamit, ahogy nekem is a nagyon halvány katolikus családi hátterem, de ezt erősen tromfolja mindkettőnknél, hogy ateisták vagyunk. Így aztán semmiképp sem terveztünk klasszikus, jézuskás-angyalos karácsonyt.

2. A másik ok, amiért nem is próbálkozunk ilyesmivel, hogy nem szeretjük az ajándékozási kultúra szívtelen, materialista oldalát. Nincs kifogásunk az ellen, hogy már novemberben kezdődjön a városban a karácsonyi hangulat, sem hogy már korán karácsonyi dalok szóljanak, de mindkettőnk hátán feláll a szőr attól, hogy fölösleges tárgyakat cserélgessünk emberekkel. Ennél csak azt érezzük rosszabbnak, ha hasznos tárgyakat adnak egymásnak az emberek. A családunk miatt itt-ott még részt veszünk ilyesmiben, de a jövőben tervezzük leépíteni.

3. A harmadik ok pedig, hogy mindketten irtózunk a hazudozástól. Nem, nem akarjuk eljátszani a jézuskás-angyalos játékokat a jövőben sem. 

4. Ehelyett mit szerettünk volna? Hogy a karácsony a közös tevés-vevésről szóljon.

a) Jó ideje már karácsonyi dalokat is hallgatunk, mert az jó. Bertie a jelek szerint néha már felismeri őket máshol.

b) Pár napja feldíszítettük a műfenyőnket (mert szintén dogmatikusan ellenezzük az élőfenyők kivágását és lakáson belül rohasztását), néha felkapcsoljuk a fényeket. Bertie  nagyon szereti a fát is, a fényeket is. Énekeltünk is dalokat, mert az szintén jó.

c) Tegnapelőtt bevásároltunk, este megfőztük a karácsonyi menü első tételét, a párolt káposztát.

d) 24-én reggel pedig elmentünk itthonról és délutánig kirándultunk hármasban. Felmentünk Hüvösvölgybe, ami oda-vissza 21 km séta. Közben reggeliztünk a kedvenc pékségünkben, amit Bertie is szeret és őt is imádják. Aztán egy másik helyen tízóraizott, aztán fent ebédelt és utána uzsonnáig nagyjából haza is értünk gyalog. Közben esett a hó, a város gyönyörű volt, odafent a levegő isteni és megérkezéskor nagyon jól esett a süti és a kávé.

e) Itthon megnéztünk egy filmet, amíg Bertie aludt.

f) Utána megfőztük és megettük a vacsorát: puliszkát túróval (Clamesa atyai öröksége), sült kolbásszal és a már említett párolt káposztával.

g) Este pedig megint ültünk a világító karácsonyfa mellett, Bertie nagyokat nevetgélt, verseket mondtunk, meséltünk neki régi pogány, meg zsidó, meg keresztény ünnepekről, amik ehhez az időszakhoz kapcsolódnak, meg "énekeltünk" (ezt azért teszem idézőjelbe, mert egyikünk sem egy Pavarotti).

Hát, eddig ennyire jutottunk. Majd jövőre tovább csiszolunk a programon.

santa.jpg