Mit mondjunk a gyereknek? Mikulás, Télapó vagy Szent Miklós legendája?

A lakásunk november közepe óta a Karácsonytól csöpög. Az ajtónk is. Zenékből is főleg télieket hallgatunk. Aztán itt van a Mikulás-jelenség. Tegnap a következő gondolatok pörögtek az agyamban a babakocsit tolva. Ugyanis Bertie-nek ez volt az első Miklós napja és én nem tudom, hogyan viszonyuljak az egészhez. Utálok hazudni. Szeretek mesélni viszont.:)

Mit mondjak hát a gyereknek? Mondjam azt, hogy létezik egy Mikulás nevű ember? Ő halandó? Állampolgár? Szavazhat? Ő milyen módon köthető Szent Miklóshoz? Amit Szent Miklósról lejegyeztek, azt fogadjam el igazságnak? Meséljem el hozzá a legendákat is? Mit mondjak azokról a pasikról, akik piros (és lila, és sárga és zöld) Mikulásként járják az utcákat és szaloncukrot osztanak. Azok kicsodák? Ki él Finnországban? Az igazi Mikulás? A többiek kamuk? Ő Szent Miklós, csak nem halt meg? Örökké él? Vagy, ami még rosszabb, meghalt? Most éppen Télapót kell-e mondani Magyarországon vagy Mikulást? Tényleg a szocializmusban kellett Télapózni? Mennyi igaz Szent Miklós élettörténetéből? Tényleg a Coca-Cola találta ki a Mikulás-figura megjelenését?

Aldrickal később beszélgettünk a témáról és arra jutottunk, a mikrocsaládunknak ez a nap Szent Miklós történetéről legendáiról fog szólni. Elmeséljük majd Bertie-nek minden évben, hogy volt Miklós, aki szétosztotta a szegények között az örökségét (valószínűleg az első 12 évben kihagyjuk, hogy végül halálra kínozták őt). Azt mondjuk majd, ilyenkor, Magyarországon december 6-án emlékezünk meg róla, akit később a róla szóló mesék miatt szentté avattak. Kitaláltunk egy szokást is! Elviszünk néhány jó állapotú, kapott vagy vett játékot, plüsst, használati tárgyat, tartós élelmiszert a Mikulásgyárba. Azt tesszük, amit Szent Miklós is tett, csak a lehetőségeinkhez mérten.

Megtanítjuk neki, hogy ilyenkor van az a szokás, hogy a gyerekek kiteszik a csizmáikat az ablakba este és reggelre a Mikulás megtölti minden földi jóval. Azt nem tudjuk még, nálunk lesz-e ez a szokás. Az majd jövőre eldől. Nem szeretnénk elvenni tőle a mese és a várakozás örömét, viszont hogy magyarázzuk meg magunknak, hogy a magyar gyerekek 20%-a nem volt elég jó egész évben és ezért nem visz nekik semmit a Mikulás. És ugyanezért nem kapnak minden nap meleg ételt sem? Mert rossz gyerekek? A szegények tehát rosszak? Akkor ezek a gyerekek nem érdemlik meg a mi adományainkat sem? De megérdemlik. Akkor a Mikulás egy ítélkező seggfej, hogy nekik nem visz semmit? Akar ettől a faszitól ajándékot a mi gyerekünk? Ugye! Nehéz ez.

better.jpg