Hogyan mondjam el neked, Bertie?

Hogyan mondjam el neked, hogy nem a nagypapáról szólnak a kék plakátok, amik ellepik az országot? Hogyan mondjam el neked, hogy őt nem utálják a magyarok? Hogyan mondjam el neked, hogy őt most éppen nem utálják a magyarok?

Hogyan mondjam el neked, milyen érzés volt úgy felnőnöm, hogy a nagypapádat románozták és bevándorlózták az osztálytársaim és a saját munkatársai is? Hogyan mondjam el neked, hogy milyen érzés volt a nagypapának, mikor leendő anyósa, vagyis a te néhai dédnagymamád megdicsérte, milyen szépen megtanult magyarul?

Hogyan mondjam el neked, hogy most csak azért nem utálják őt a magyarok, mert épp mást utálnak jobban? Hogyan mondjam el neked, hogy a nagypapát csak az különbözteti meg szerintük azoktól az emberektől, akiket ma migráncsnak hívnak, hogy "legalább fehér és dolgozik" (ahogyan ők mondják)? Hogyan mondjam el neked, hogy nagypapa egy évet várt a vízumra, hogy elmenekülhessen a sötét rendszerből, amit egy Ceaușescu nevű őrült épített fel Romániában? Hogyan mondjam el neked, hogy akkoriban csak a rendőrség előtt éghetett a lámpa sötétedés után az utcákon? Hogyan mondjam el neked, hogy a 70 éven felülieket már nem gyógyították meg többé ott? Hogyan mondjam el neked, milyen érzés volt otthagynia minden barátját és ismerősét a nagypapának egy életre? Hogyan mondjam el neked, hogy Á. (tudod, akinek most szintén kisbabája született, és Kanadában élnek már) bepólyálva a szüleivel próbált átszökni a zöld határon, a nagypapa után néhány évvel? Hogyan mondjam el neked, hogy elsőre nem is sikerült? Hogyan mondjam el neked, hogy a nagypapa a magyar nyelvű könyveit kanapéba csempészve hozta át a határon?

birds.png

Hogyan mondjam el neked, hogy anya és apa a rendszer ellenségei? Hogyan mondjam el neked, hogy minden tüntetés, amin részt veszünk, minden politikai statement, amit megfogalmazunk, Érted van, a te jövődért van? Hogyan nézzek a szemedbe, ha nem teremtek neked egy élhetőbb jövőt? Hogyan mondjam el neked, hogy kevesek voltunk ahhoz, hogy ez az élhető jövő Magyarországon legyen számodra?

Szia, Bertie! Muszáj update-elnem a bejegyzést. A bejegyzésem kikerült az Indexre és a kommentelők biztosítottak róla, hogy de igen, a nagypapát is utálják. Szóval tévedtem, ne haragudj. Ez az ország egyszerűen nem tesz kivételt, gyűlöl itt mindenki mindenkit.

"az országban, ahol mindenről más tehet a zsidók, a bankok, az IMF, a melegek."