Fiam, ne haragudj, hogy ebbe az országban szültelek!

Bertie! Kisfiam!

Neked írom most ezeket a sorokat, 2016-ban, Európa pereméről, Magyarországról. A Titanic vízből kilógó részéből, Budapestről. Tudod, ez az egyetlen város az országban, ahol a GDP az EU-s átlagot veri.

Egy olyan családba születtél, ahol a szüleid a fővárosban élnek, belső kerületben. Mindkét szülőd szellemi tevékenységet űz, így te már második generációs értelmiségi lehetsz, tehát nincs lehetőséged annyi rinyálásra a networkökről és mások életéről, mint amennyi nekünk megadatott. Magánkórházban születtél, anyád (azaz én) és apád (azaz Aldric) csodás élményként élték meg a születésedet és az azt követő kórházi napokat is. Ez, 2016-ban, Közép-Európában ritka különleges dolog.

Ma, Magyarországon 4 millió ember, azaz az ország lakosságának 41%-a él a létminimum alatt. Egy két felnőttes és két gyerekes családnak nettó havi 255.000 Ft-ra van szüksége ahhoz, hogy a létminimumot elérjék. Vagyis, személyenként kb. 64.000 Ft kell. A mi családunkban jelenleg majdnem dupla ennyi jut egy személyre, és nézd meg, szívem, azért mi sem a Normafán lakunk.

Te csodás kisbaba vagy, Bertie! Nem vagy soha beteg, nyugodt vagy, jól alvó, mosolygós. Nagyon szeretünk. De mostanában, minden nap elbőgöm magam. Általában, ha kettesben sétálunk és csak nézlek téged, közben valami lágy zenét hallgatok a telón, és van időm gondolkodni.

Nagyon sajnálom, hogy ebbe az országba születtél.

elite-daily-titanic.jpg

Tudod, a Várból kiköltöztetik a tudományos intézményeket, hogy a miniszterelnök, üzletfelei és barátai saját hegyet kapjanak. Persze, igazságtalan vagyok, mert kapnak ezek az intézmények szép, új, saját épületeket, tudod mindig akad egy barát, akinek van egy üres telke valahol kinn. És néhány másik barát is, aki meg hogy hogy nem építési vállalkozó.

A Városligetben kivágják a fákat. Voltunk ott veled sétálni majáliskor. A majálisokról vajon szabad lesz neked majd mesélnem 10 év múlva? Vagy azt kell mondanom, hogy mindig is felvonulásokat tartottunk? Rettegek.

A héten az országban az első kórház jelentette be, hogy nem végeznek több abortuszt. Egy olyan kórházban, ami állami támogatásból él. Biztosnak látszik, hogy mire felnőtt leszel, már a nők jogait nyomokban sem fogja tartalmazni semmi. Az orvosok meg ezentúl eldönthetik, kinek segítenek, és kinek nem. Mármint azok az orvosok, akik ebben az országban ragadtak.

Volt egy ápolónő, aki még a születésed előtt egy nagyon szép harcba kezdett az egészségügyi dolgozók méltóságának visszanyerése érdekében. Sándor Máriának hívták. Tudod, néztük a D.Tóth Krisztás interjút vele, tudod, ezt. A sztori vége, hogy belebukott a harcba, elbocsátották a kórházból, ahol dolgozott.

Mert ez egy ilyen ország.

Volt egy különleges fuvarozó is az országban. Más országokban ekkor már nem volt olyan különleges, úgy hívták, Uber. 2016 júniusában kivonult az országról, mert a kormány és a taxisok kicsinálták a kezdeményezést. Talán örökre. Ők ezzel a videóval búcsúztak Budapesttől.

Volt egy fiatal tanár is, akit Puklinak hívtak. Ő volt a Teleki igazgatója, és kockás inges forradalmat szervezett. Bizony. A tanárok munkakörülményeiért és béremeléséért tüntetett számos követőjével. Aztán vele ez történt. A nagymamád is pedagógus, szívem, érte (is) tüntettünk. Az volt az első tüntetésed!:)

Aztán, emlékszel, amikor elbőgtem magam az utcán, mert meghallottam a migránsellenes hirdetését a kormánynak? Azt hiszem, nem, mert aludtál. Tudod, a nagypapa bevándorló volt annak idején, a nagypapa barátai pedig már a zöldhatáron kényszerültek egy évvel később követni őt anyáddal (azaz velem) egyidős gyerekeikkel, télen, sárban, illegalitásban. A mamit (azaz engem) rengetegszer románoztak le az iskolában azok a gyerekek, akik most azok a felnőttek, akik ellen küzdünk. És tudod, én is egy megyei jogú városból migráltam a fővárosba, hogy találkozzam apával (azaz Aldrickal) és most ilyen boldogan élhessünk mi hárman. Sőt, még a Humi is migráns, ő Csömörön született. 

Volt még az is, amikor a mami (vagyis én) meghallotta(m) a rádióban az egykés (Testvérben az erő!) reklámot. Tudod, amiről a D. Tóth is írt itt.

Bertie, esküszöm neked mindenre, nem érsz kevesebbet, mint akinek testvére van. Csak a magyar kormány számára. De azokra meg teszünk magasról, szívem! Nem ők mondják meg!

Viszont volt egy tüntetés, ahol Apa (vagyis Aldric) a piros kabátjában a Reuters címlapján volt! Bizony! Abban a kabátban később téged is hurcolt babakorodban! Azt a csatát akkor és ott megnyertük. Most olybá tűnik, a Városliget mellett is ki tudtunk állni.

Mindent megteszünk érte, kisfiunk, hogy egy jobb Magyarországon nőhess fel! Vagy ha nem megy, akkor hát nem itt! Soha ne feledd, a jövőd nincs megírva:

maradunk itt vagy egyszer majd továbbmegyünk?