Bertie 5 hetes és minden más lett!

A gyerek igazából egy hónapos volt csütörtökön, ma meg már 5 hetes. Hogy telik az idő!:D Ez a bejegyzés az eddigi rövid Bertie-s életünk legnagyobb tanulságával kezdődik és a fenekem állapotával ér véget.

Megpróbáltunk igény szerint szoptatni, de kiderült, a gyerek igényeit nem tudjuk kitalálni. Na jó, csak egy kicsit, de legalább megpróbáltuk. A gyerek egyik éjjel 3:30 körül - tőle szokatlan módon - felkelt, gügyögött valamit, mocorgott. Kimentünk, megkapta a cumiját, nyöszörgött tovább. Én hülye módon azt hittem, valami baja van és elkezdtem őt csesztetni. Tudjátok, felvettem, sétáltam vele, betettem a pihiszékbe, betettem magunk közé. Ekkor már a halálra csesztetett gyerekünk üvöltött az álmosságtól és azért, mert ő nyugodt baba, mi meg köcsögök vagyunk vele hála helyett. Aztán kitaláltuk, hogy biztosan hasfájós. Aldric mondta, hogy "de a Spock szerint a hasfájósság csak egy ismeretlen eredetű sírásra aggatott káros címke". Az agyammal tudtam, hogy a dokinak van igaza (Aldricnak is meg a Spocknak is.:D), de azért kapott a gyerek egy kúpot. Reggelre szart egy nagyot, de addigra már régen aludt. Szóval, így történt, hogy aludtunk 9-ig, akkor is az ébresztőóra keltett minket, mert jöttek a szüleim látogatóba. Tehát a tanulság az, hogy mi nem vagyunk jók a gyerekcsesztetésben, és a mi gyerekünknek az emberi testhez hasonlóan 3-4 óránként lesz üres a gyomra. Szóval, mi nem próbáljuk többé.

try.jpg

Fényképek vs. hülye szülők. Van egy titkos és zárt csoportunk fb-on, ahova a család és közeli barátok számára pakoljuk fel a kalandjairól a képeket. Ez azért van, mert szerintünk gusztustalan, ha egy gyerek személyiségi jogait figyelembe nem véve pakolnak fel fotókat az emberek az internetre. Az Apám gátlástalanul lopkodja a képeket onnan a saját üzifalára, de rá nem haragszom, mert adott esetben ki tudja majd fizetni a perköltséget és a gyerek pszichológusát is.

Tegnap kicsit eldurrant az agyam az Anyósomékra viszont. Ahogy ideértek (az most mindegy, hogy késtek 2 órát és össze-vissza szívattak minket, így sem dolgozni, sem programra menni délelőtt nem tudtunk), egyből elővették a telefonjaikat, ahogy a gyereket testápolóztuk meztelenül. Úgy értem, a gyerek volt meztelen, a másik esetén a térdem megfájdult volna a melleim súlyától:D:D Na, szóval telefon előkap, Clamesa odafordul, kiabál, hogy ne készüljenek meztelen fotók a gyerekről (itt ismét a gyerek meztelenségéről van szó, mert az ő melleik még inkább nehezek lennének a térdeiknek fordított esetben). Ők úgy tesznek, mintha nem azt akarták volna, pedig saját szememmel láttam a Kamera ikon megnyomását mindkettőnél...Na, szóval, egy darabig nem vigyáz a gyerekre senki, az tuti.:)

Döntsd a tőkét, ne siránkozz! A héten megkaptam az egyszeri anyaságit és az első családi pótlékot. Utóbbit ezentúl csak úgy hívom majd, hogy "családi", mert így hallottam másoktól és bár így hülyén hangzik nekem, de az ember néha lépjen ki a saját kis világából.:) Ez összesen 76.325 Ft volt, és mivel Matolcsy szerint 47.000-ből meg lehet élni, nem is utalom vissza a tévesen küldött fizumat majd, ha megkapom a CSED-et.:) Mondjuk azt nem értem, hogy egy szemészt hogyhogy nem lehetne még belőle fizetni neki, dehát nem érthetünk mindent.

Az anyaságit és a csp-t is (bocsánat, "családit") is a Kormányhivatalban igényeltük, 03.30-án. Akkor még nem volt TAJ-kártyája, de az OEP-től kaptunk egy TAJ-kártyáról szóló igazolást és azzal tudtunk mindent intézni. Egyébként rá 7 napra már a számlámon volt a két összeg.

Iratok. A TAJ-kártya tehát váratott magára. A postázóba került 03.17-én, ami még mindig 10 nappal a születése után volt csak, és a postázóból az ottani Misi (bocs, a mi cégünknél Misi), 03.24-én vitte el a postára. Az adókártyája is megérkezett a múlt hét végén. A személyije pedig az igényléstől (03.30) számított 6 napra érkezett meg a Kormányablakba, ahol át tudtuk venni. Utóbbihoz egyébként csukott szemes fényképet sikerült csinálniuk, biztos vagyok benne, hogy ez csak a magyar hatóságoknak felel meg, az USA határon meg majd ott állunk megfürödve...

watched.jpg

A KEKH-s kártyával együtt érkezett egyébként, ami egy chipes kártya, ami mögé majd később egy teljes rendszer építenek ki és tartalmazza majd minden adatunkat. Pontosabban, csak egy ideig, mert aztán a kormányváltás eltörli majd az egészet. Ja, és a legfontosabb, szintén a múlt héten megérkezett a gyerek Maternitys diplomája, amiből kiderül, hogy mikor született és kik voltak jelen a szülésnél. Kivéve azok, akik az én oldalamon voltak: 2 anesztes, én, a férjem, a műtős, és az ápoló.:D

És, amik megváltoztak, mióta nem hetekben számolunk, hanem hónapokban:

1. Nem vasalunk. Őszintén szólva, mi sosem vasaltunk, de mostantól már a szakirodalom szerint sem kellene.:) Magunknak kétféle ruhát szoktunk venni: a) nem gyűrődik b) passzos c) ha mégis gyűrődik, vállfázás után kisimul. A gyerek cuccait eskü ki akartam vasalni legelőször, mikor hozzánk kerültek. De aztán a 90 fokos mosás és szárítás után úgy gondoltam, szépek. Biztos terjeng bennük a filoxéra, mert nem főzi ki őket a vasalás, de azért a mi derekunk és idegeink sem bírnak el mindent.

2. Vízsterilizálás. Az ÁNTSZ szerint a kerületi ivóvíz kitűnő állapotú és nem szorul sterilizálásra. Azért mi egy hónapig csináltuk, mert miért ne. Elvan a gyerek, ha játszik. Most felhagytunk vele, négy okból: a) eleve baromság volt b) ha a vízmelegítőben hagyjuk a vizet egész napra, vízköves lesz c) ha a tűzhelyre tesszük egy edényben, a macska beleiszik d) nincs szívünk lefedni a vizet, mert a macska ott kering, bele akar inni és sír. Apropó, láttatok már vizes állú cicánál cukibbat? Kötve hiszem! 

3. Cumisüveg sterilizálás. A MAM-os önsterilizáló cumisüvegeket viszont sterilizáljuk. Kiderült, hogy nem azt jelenti az önsterilizáló, hogy a gyerek szájából kikerülve az üveg sziszegésbe és robot hangok hallatásába kezd és forogva elkezdi magát sterilizálni. Komolyan nem. Az embert átverik a boltokban!:D Annyi a dolog, hogy evés után kiöblítjük sima vízzel az üveget, és az aljába víz kerül, az üvegtestet levesszük, cumirész az aljába bekerül, rá az üvegtest és a cumifedő. És már indul is a 2 perc a mikróban. Amúgy ezt se jól csináljuk, mert vagy a) nem vesszük ki időben és a 10 perc állni hagyási idő 3 órától 1 napig terjedő időszakában az üveg ismét unsterillé válik, b) azonnal kivesszük, és a 10 perc forróvizes sterilizálás hiánya miatt nem lesz elég steril.:D

4. A gyerek normálisan öltözik. Eddig body+rugi kombóban volt itthon és akkor is, ha kimozdultunk vele. Mostantól itthon lehet ilyen pizsis szerelésben, de ha elmegyünk, akkor rendes ruhát vesz fel.:) Akkor body-ra harisnyát vagy hosszú zoknit vesz fel, hozzá pólót és nacit, meg persze pulcsit, ha hideg az idő kinn.

clothes.jpg

EGYÉB VÁLTOZÁSOK

Kitámasztva fektetjük. A védőnő a látogatása folyamán megállapította, hogy a gyerek egyik feje laposabb (sic!), és ezért fektessük a másikra. Mivel a gyerek a szép szóból nem ért, verni meg még nem akarjuk:D, ezért ki kell támasztani párnával oldalról. A védőnő még nem hallott a bölcsőhalál okaként felhozott oldalt fekvésről, így úgy teszünk, mintha mi se hallottunk volna róla. 

A gyerek megismer minket. De komolyan! Mikor etettem őt, odajött Aldric és a gyerek kinyitva a szemét meglepődött és rámosolygott arra az alakra, akit homályosan lát. A proktológusnál meg, amikor kicsit nyarvogott Bertie, Aldric odahozta hozzám és megnyugodott.:) Tényleg, látás! Az új kutatások szerint, az újszülöttek nem 25-30 cm-re látnak el, ahogy korábban gondolták. Ugyanolyan messze látnak, mint a szüleik, csak nagyon homályosan, mert nem képesek fókuszálni, a szemizmaikat akaratlagosan mozgatni. Fél éves korukra látnak majdnem olyan élesen, mint a felnőttek.

Játékok. Bertie felfedezett pár játékot. A pihiszékre rákerült az állványzat, és az egyik majom füléről lelógattuk az egyik ikea-s plüss forgót. Bertie épp eléri a kezével, csapkodja és forgatja. Valószínűbb, hogy csak idegesíti, de 1. a memóriája akár egy halé 2. minket meg szórakoztat, hogy cuki. A barátnőmtől kapott minivízilónak meg a kezét vette a szájába a héten, és ha odaért hozzá a keze, nézte, hogy mi az.:) Aldric simogatta az egyik plüssel Bertie arcát, azon nagyokat mosolygott Bertie.:)

A fenekem. Kiszedték pénteken a varratokat, a doki azt mondta, nagyon szépen begyógyult a seb. Azóta még szebb a világ, bár már előtte se volt kutya. Úgy tudok mozogni, mint egy ember. Tegnap pl. már tudtuk a terhesség feléhez méltó kilométerünket is teljesíteni (7km) a sétával, nagyon elégedett vagyok.:)