Nem értem én ezt a védőnősdit

Írtam egy posztot még terhesség alatt a védőnőről, hogy milyen hasztalan. Akkoriban azt gondoltam, majd gyereknevelésben hasznos lesz. Isten bocsássa meg, de ugyanolyan értelmetlen az, hogy kijár hozzánk. Szerencsére az első hónap letelte után már "csak" 2 hetente. Amúgy egy kedves nő meg minden, de vannak barátaim.

3.000 Ft-ért vettük a Dr. Spockot, pontosabban Anyu könyvutalványaiból, amiket a kiadótól kapott, vagyis ingyen, de na. Szóval, a Dr. Spock jó! Vannak benne tanácsok, ha koszmós a gyerek feje. Vannak benne kezelési módok, ha a gyerek túl sok levegőt nyel. Aztán szól arról is, hogy az apáknak milyen szerepe van a gyermek nevelésében (oké, nem Magyarországon, de mivel Aldric normális, így nekünk ez igenis hasznos:D). Na meg arról is, hogy mit tegyél, ha sír a gyerek, és hogyan magyarázd el neki a nemi szerepeket 21. századi módon, hogyan pelenkázd be, ha veri magát, és milyen babakocsit válassz.

Na, szóval a védőnő munkája a gyerek első 5 évében, a terhességgel együtt 6 évében HÁROMEZER FORINTOT ÉR nekünk. Illetve, bár érne annyit! Sajnos annyit nem.

Tudni kell, hogy ebben részben mi is hibásak vagyunk. Főként abban, hogy zavar minket univerzálisan, hogy haszontalan a védőnői szakma. Na meg, én alapvetően szeretek figyelni arra, hogy az emberek fontosnak érezzék magukat az életemben. Aldricnak gyakran mondom, hogy szeretem és néha meglepetés pudingot készítek neki. Vagy pl. ünnepekkor figurákkal díszítem a két ablak közét. Aztán, Anyámnak és Apámnak gyakran mondom, hogy hiányoznak, felhívom őket meg ilyesmi. A barátnőim fb oldalára olyan dolgokat posztolok, amiken régen sokat témáztunk.

Igyekszem figyelni az emberekkel történő dolgokra, apróságokra, hogy legközelebb jól essen nekik, hogy emlékszem rájuk. Na, szóval, a védőnővel is így próbálok viselkedni. Mikor idejön, mosolygok, vízzel kínálom. Sőt, mivel utálja, hogyha Aldric is itthon van, tudatosan ügyelünk arra, hogy akkor jöjjön, mikor a férjem tanít vagy dolgozik. A macskánkat is utálja, ezért mindig elzárom, ha jön. És, mivel halálosan bűntudatom van, amiért a szakmájában nem tud kiteljesedni és értelmetlen a létezése, folyton kérdezek. Volt pl. a gyerek hajában valami korpa szerű. Megnéztük a Spockban, kiderült, hogy kell kezelni, és megcsináltuk. A védőnőt mégis másnap megkérdeztem, mi az és hogy kell kezelni.:/ Minden alkalomra kb. 5 kérdést írunk össze Aldrickal, vergődve. Aztán, rá kell minden alkalommal jönnöm, hogy 1. nem tud ezekre sem felelni értelmesen, egymásnak ellentmondó dolgokat beszél, össze-vissza 2. ha mégis konkrétan valamire rákérdezünk, akkor a) nem válaszol rá konkrétan b) elkeni a dolgokat c) félmondatokban válaszol, félreértést okozva d) ha rákérdezünk a félreértésre, nem válaszol 3. a tényleges problémákkal az orvost hívnánk inkább vagy az ügyeletet 4. nincsenek problémáink 5. őt egyáltalán nem hatja meg, hogy kérdezünk, mert nem hiszi, hogy értelmetlen a szakmája. De azért továbbra is vergődünk...

polite.jpg

Aztán, még az is van, hogy a társadalmi és demográfiai mutatókkal nagyjából tisztában vagyunk, országon belül. Ami aztán azt indikálja, hogy azt gondoljuk, nagyon nagy szükség lenne egy kelet-mo-i zsákfaluban több védőnőre. Mert ott nem az a kérdés, hogy a dr. Spockban javasolt babakocsi elég magasan tartja-e a gyereket a szmogtól védve őt, vagy az, hogy lehet-e féléves gyermek mellett néha cikket írni a munkahelyednek. Ott az a kérdés, hogy hazaengedjék-e a gyereket, ha nincs pénz pelusra, nincs fűtés és omlik a fal. Meg az, hogy jobb-e neki az intézetben, mint otthon, ahol néha picikét megverik. Szomorú vagyok, hogy - az egyik legnagyobb GDP-vel rendelkező kerületben - több védőnő is tevékenykedik, míg egy-egy faluba halászni kell őket.

Azt hiszem, meg kellene emelni a fizetésüket és leküldeni őket falura, ahol valóban szükség van a segítségükre, szaktudásukra, praktikáikra. Mi meg nyugodtan lapozgatjuk a könyveinket és ráguglizunk, ha bármi kérdés pluszban felmerül. Sőt, nekünk van lehetőségünk eljárni itthonról helyekre, és emberekkel találkozni, így társalkodónőre sincs szükség, de elismerhetjük, hogy zártabb helyeken igenis hasznos, ha az este 9-ig egyedül gyereket ellátó nőkre időnként ránéz valaki és csak beszélgetnek egyet. Ez igenis fontos társadalmi szerep. Csak nem itt.